(Foto: Stichting Alzheimer)

Onlangs nam ik deel aan de training “GOED omgaan met dementie” in het Projectenhuis op de Noordewierweg. Ik was hierbij onderdeel van een groepje, voor een deel mensen die in de wijk werken, voor een deel die er wonen, of zoals in mijn geval: allebei, wonen en werken!

De training begon met een voorstelrondje, waaruit bleek dat iedereen zijn eigen verhaal en ervaringen heeft met dit onderwerp. Omdat het voor sommigen toch wel een lastig, soms beladen onderwerp was, gaf dat ook meteen herkenning, en ruimte om erover te kunnen praten.

Twee vrijwilligers van de stichting Alzheimer kwamen de training geven. Ze begonnen met een quiz. Hoeveel mensen met dementie zijn er in Nederland? Dat blijken er dus 290 duizend te zijn, en over 15 jaar meer dan een half miljoen! Ik sloeg aan het rekenen. Dat zouden er meer dan 100 in het Soesterkwartier zijn…! Hoeveel mantelzorgers in Nederland zorgen voor mensen met dementie? Blijken er 800 duizend te zijn. Mijn aandrang om te weten wat dat voor het Soesterkwartier zou betekenen, sloeg weer toe. Meer dan 300 mantelzorgers!

Okay, het gaat dus echt ergens over!

 

Wat volgde was een boeiende, indrukwekkende presentatie over welke vormen van dementie er zijn, en hoe je het kunt herkennen. Welke signalen zijn er zoal? De meesten weten wel dat Vergeetachtigheid het belangrijkste signaal is. Maar er zijn er meer: Ook dagelijkse handelingen die minder vloeiend gaan. Het beoordelingsvermogen dat achteruit gaat. Gedrag dat verandert. Onrust. Vergissingen met tijd en plaats… En vooral ook onzekerheid, jezelf niet meer kunnen vertrouwen, angst om door de mand te vallen en tenslotte het terugtrekken van sociale activiteiten. Eenzaamheid. Wat een ellendige strijd moet het zijn om deze ziekte te krijgen!

We waren al een kleine 2 uur verder toen we aan het einde van de training nog een handreiking kregen over hoe daar nou goed mee om te gaan. Het ezelsbruggetje heet GOED, waarbij elke letter een betekenis heeft:

G: Geruststellen – Praat op kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, praat mee.

O: Oogcontact maken – Controleer of je begrepen wordt. Gebruik korte zinnen. Stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren.

E: Even meedenken – Vraag of je mag helpen. Betrek hem of haar bij de oplossing en leef mee met de ideeën en wensen. Zeg wat je gaat doen.

D: Dankjewel – Sluit het gesprek positief af. En dankjewel dat jij hebt geholpen. Zo maak jij Nederland dementievriendelijk.

Indrukwekkend, en wat ontzettend goed dat deze trainingen nu voor iedereen beschikbaar is in het Soesterkwartier! Ze worden gegeven in het Projectenhuis Noordewierweg 127 (voormalig pand Schoenenzaak Den Hollander). Misschien goed om te kijken of er voor jou ook nog een training beschikbaar is:

  • dinsdag 1 oktober Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
  • donderdag 24 oktober Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
  • woensdag 20 november Tijd: 19.00 tot 21.30 uur

Ook overdag zijn er trainingen, buiten het Soesterkwartier. Meer info hierover is te vinden op www.dementievriendelijkewijk.nl/evenementen Geef je belangstelling om deel te nemen door aan dementievriendelijk@soesterkwartier.nl of via de genoemde website.